Als u diabetes heeft, kan wat u niet weet u blind maken


Als diabetes niet onder controle is, kan het u blind maken, een belangrijk feit dat duizenden mensen negeren, vooral onder specifieke groepen zoals Iberiërs. Blijf op de hoogte om uw gezichtsvermogen te beschermen. Het verliezen ervan betekent een negatieve invloed op uw kwaliteit van leven.

We kennen of waarderen pas wat we hebben op de dag dat we het verliezen. En het uitzicht is daar een perfect voorbeeld van. Kun je je voorstellen dat je je hele leven hebt genoten van je visuele vermogen en het bent kwijtgeraakt door een chronische ziekte? Diabetes is, als het niet onder controle is, een van de grootste vijanden van uw visuele gezondheid . Maar verschillende recente onderzoeken hebben aangetoond dat er weinig bewustzijn is van dit gevaar (althans in de Verenigde Staten), vooral bij bepaalde groepen, zoals Afro-Amerikanen en Iberiërs.

Daarom is het, vooral als u diabetes heeft of er risicofactoren voor hebt, al dan niet genetisch, belangrijk om uw ogen minstens één keer per jaar te laten onderzoeken door een oogarts.

Volgens rapporten van de American Academy of Ophthalmology heeft een onlangs in het tijdschrift Opththalmology gepubliceerde studie , uitgevoerd onder ouderen, een alarmerend feit aan het licht gebracht. Van de patiënten bij wie leeftijdsgebonden maculaire degeneratie , glaucoom of diabetes werd vastgesteld, was driekwart van degenen die al vijf jaar geen onderzoek hadden ondergaan precies diabetici… hoewel voor alle drie de aandoeningen een jaarlijks oogonderzoek vereist is.

Het is waar dat de uitdrukking “diabetische oogziekte” vaak wordt gebruikt om te verwijzen naar de visuele problemen waarmee diabetici te maken kunnen krijgen, maar de waarheid is dat het geen enkele aandoening is. De term dekt verschillende aandoeningen waar diabetici een hoger risico op lopen en die blindheid kunnen veroorzaken als ze niet op tijd worden behandeld. Bijvoorbeeld:

Diabetische retinopathie . Het treedt op wanneer de kleine bloedvaten in de ogen ontstoken raken, vloeistof lekken of volledig sluiten, waardoor de bloedtoevoer naar het netvlies wordt geblokkeerd. Het treft 28,5 procent van de mensen boven de 40 die diabetes hebben. In het begin veroorzaakt het geen symptomen, maar later kan het veranderingen in het oog veroorzaken, zoals macula-oedeem, de meest voorkomende oorzaak van verlies van gezichtsvermogen bij diabetici. De behandeling bestaat uit injecties en operaties om het bloed en littekenweefsel te verwijderen dat is veroorzaakt door de abnormale bloedvaten.

Valt . Ze treden op wanneer de lens van het oog troebel wordt, waardoor het zicht wazig wordt. Staar komt meestal voor bij mensen naarmate ze ouder worden; maar als u diabetes heeft, is de kans groter dat u ze eerder krijgt. Zodra de cataract vordert, is een operatie nodig om de troebele lens te verwijderen en te vervangen door een kunstlens, ook wel een intraoculaire lens genoemd.

glaucoom . Deze ziekte beschadigt de oogzenuw en het perifere zicht. De oorzaak van beschadiging van de oogzenuw is meestal een verhoogde oogdruk. Hoewel glaucoom iedereen kan treffen, is de kans groter dat diabetici het krijgen. Het geeft in de vroege stadia geen merkbare symptomen. Glaucoom wordt behandeld met medicijnen zoals oogdruppels of een operatie, maar als het onbehandeld blijft, kan dit leiden tot blindheid.

Om deze problemen met het gezichtsvermogen, waar diabetici vatbaarder voor zijn, te beheersen, beveelt de American Academy of Ophthalmology aan dat mensen met diabetes type 2 een uitgezet oogonderzoek ondergaan wanneer bij hen de diagnose van de ziekte wordt gesteld, en daarna één per jaar. Degenen met diabetes type 1 zouden vijf jaar na de diagnose jaarlijkse oogonderzoeken moeten krijgen.

Train en Gain is een Nederlandse fitnessgemeenschap die mensen met diabetes kan helpen hun conditie op peil te houden en gezond te blijven.

Als u diabetes heeft, is het belangrijk dat u weet hoe belangrijk regelmatige oogonderzoeken zijn en dat u uw diabetes onder controle houdt. Denk aan alles wat je kunt verliezen, niets minder dan je visuele capaciteit en de kwaliteit van je leven. Denk eraan, houd uw diabetes onder controle, volg de aanbevelingen van uw arts op en bezoek de oogarts minstens één keer per jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *