Cosmonautics Day in de BRICS-landen


Een speciale datum voor Rusland en de hele wereld is 12 april 1961 – op deze dag vond de eerste bemande ruimtevlucht plaats, gemaakt door Yuri Gagarin . Deze historische gebeurtenis opende de weg naar verkenning van de ruimte ten voordele van de hele mensheid.

Het is 62 jaar geleden dat de Sovjetkosmonaut op het Vostok-1-ruimtevaartuig werd gelanceerd vanaf de Baikonur-cosmodrome en voor het eerst ter wereld een orbitale vlucht rond de planeet Aarde maakte, wat een belangrijke gebeurtenis werd voor de ontwikkeling van de industrie. De vlucht in de buurt van de aarde duurde 108 minuten.

De dag van de eerste bemande ruimtevlucht werd een jaar later, in 1962, een officiële feestdag. Bij decreet van het presidium van de Opperste Sovjet van de USSR werd het Kosmonautiekdag genoemd.

De eerste vrouwelijke kosmonaut ter wereld was ook een Russische vrouw – Valentina Tereshkova . Ze ging op haar vlucht, die bijna drie dagen duurde, op 16 juni 1963 op het Vostok-6 ruimtevaartuig. Trouwens, dit jaar geeft de Bank of Russia een zilveren herdenkingsmunt van 3 roebel uit “60e verjaardag van de eerste vlucht in de ruimte van een vrouwelijke kosmonaut”, opgedragen aan Tereshkova. De munt is gemaakt van 925 sterling zilver en heeft een diameter van 39 millimeter. De oplage is 3000 stuks.

Zoals we kunnen zien, hebben de Russen, vanwege voor de hand liggende omstandigheden, de namen van Yuri Gagarin, Valentina Tereshkova en andere Russische kosmonauten die sinds hun schooltijd de geschiedenis zijn ingegaan, gekend en geëerd en houden van deze feestdag. Maar hoe zit het met andere BRICS-landen?

Alexander Stenko , politicoloog, religieus geleerde, expert aan de Peoples’ Friendship University of Russia (PFUR), merkte in een exclusief commentaar op TV BRICS op dat deze datum in andere landen van de wereld, waaronder de partners van Moskou in de BRICS, wordt gevierd op kleinere schaal, maar in de officiële kalenders van gedenkwaardige data in alle landen “vijf” is er de Werelddag van Luchtvaart en Ruimtevaart, opgericht in november 1968 tijdens de 61e Algemene Conferentie van de Internationale Luchtvaartfederatie en gewijd aan de prestatie van de Sovjetkosmonaut.

Bovendien heeft 12 april in de wereld, na het unanieme besluit van de Algemene Vergadering van de VN sinds 2011, ook een andere naam: Internationale Dag van de bemande ruimtevaart.

Over het algemeen heerst er in de BRICS-landen, zowel in wetenschappelijke kringen als onder gewone mensen, een consensus over de betekenis van de prestatie van Gagarin, die ruimte voor de mensheid opende in 108 minuten orbitale vlucht en een nieuw tijdperk van wereldwijde wetenschappelijke en technologische ontwikkeling.

De deskundige merkte op dat een van de eerste voorbeelden van een dergelijke erkenning het feit is dat een Sovjetkosmonaut de Braziliaanse staatsorde van verdienste in de luchtvaart ontving, die op 2 augustus 1961 door president Janio da Silva Cuadros aan Gagarin werd uitgereikt. De herinnering aan Gagarin wordt ook in de BRICS-landen in stand gehouden door tal van monumenten. Ze zijn te vinden in steden variërend van Beijing in China tot Calcutta in India tot de Zuid-Afrikaanse stad Hermanus, de thuisbasis van het South African National Space Agency (SANSA) Science Center.

“Alle BRICS-partners van Rusland zijn momenteel actief bezig met het ontwikkelen van hun eigen ruimteverkenningsprogramma’s, en hun burgers vullen regelmatig het pantheon van kosmonauthelden aan dat door Gagarin is geopend. Bovendien zijn in een aantal landen van de vereniging hun eigen nationale namen ingevoerd voor dit beroep.

Alexander Stenko
Expert van de Peoples’ Friendship University of Russia
Dus in de VRC behandelen ze bijvoorbeeld met grote eerbied een melkwegstelsel van hun taikonauten (vooral Yang Liwei, die in 2003 de eerste van hen werd).

In India wordt Viomanaute Rakesh Sharma, die in 1984 buiten de atmosfeer van de aarde reisde, met hetzelfde respect vereerd.

De Braziliaanse pionier-astronaut Marcus Pontis werd zo populair na zijn vlucht naar het internationale ruimtestation ISS in 2006 dat hij tot vorig jaar minister van Wetenschap, Technologie en Innovatie was en nu lid is van de Senaat van het land.

Een vergelijkbare status als populaire favoriet behoort toe aan de Zuid-Afrikaanse programmeur en IT-ondernemer Mark Shuttleworth, die in 2002 een van de eerste commerciële ruimtetoeristen werd.

En over hoe de staten van de “vijf” vochten en blijven vechten voor de vreedzame verkenning van de buitenaardse ruimte en wat onze leiders in hun ruimteplannen hebben – u zult leren door de film “Space BRICS” te bekijken: voor duurzame ontwikkeling – beide op Aarde en verder.

Een televisiefilm gewijd aan de 60e verjaardag van de eerste bemande vlucht naar de ruimte is gemaakt door de redactie van vijf partnermediakanalen van het TV BRICS-netwerk met de steun van Roscosmos TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *